GÜNEKAB Başkanı Olcay Soran, GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği)’nin Paşayiğit Mahallesi’ndeki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nde kurulan tesiste enerji üretimine başlandığını bildirirken, bu bölgede avcılık yapılmasının riskli olduğunu söyledi
Soran, 31 Ekim 2020 tarihinden sonra elektrik üretimine lisanslı olarak başladıkları bilgisini vererek, “Uzun bir süreçten geçtik. Metan gazından elektrik üretimini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Keşan’ımıza, bölgemize, ülkemize hayırlı olsun. GÜNEKAB 2006 yılında kurulmuştur. 2018 yılında yap-işlet-devret modeliyle burasını ihaleye çıkarttık. Elektrik üretimi ve ayrıştırma tesisi olarak ihaleyi iki etap olarak çıkartmış olduk. Birinci aşamamız olarak, elektrik üretimini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Burada metan gazından elektrik üretimine başladık. 30 Ekim 2020 tarihinde Ankara’da Enerji Bakanlığı’ndan gelen kabul heyeti projemizi onayladı. Saatte tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde 1200 kilowat elektrik üretimi gerçekleşiyor. Bu, bin-bin 200 hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor. GÜNEKAB’ın gerçekleştirdiği en büyük projelerden biri. Projenin ortalama maliyeti 2 milyon dolar civarında. İhaleyi alan Atık AŞ. Çevre Teknoloji Firmasına da teşekkür ediyoruz.” dedi.
“Bundan sonraki süreçte çiftçimiz ile birlikte ortak proje yapılarak bunları da metan gazından elektriğe dönüştürebiliriz”
Hayvansal atıkların, tarımda ayçiçeği saplarının, çeltik saplarının ve buğday üretiminden sonra kalan atıkların metan gazı olarak kullanılabileceği bilgisini de paylaşan Olcay Soran, “Bunlar elektrik olarak işlenebilir. Bundan sonraki süreçte çiftçimiz ile birlikte ortak proje yapılarak bunları da metan gazından elektriğe dönüştürebiliriz. Çiftçimiz de bundan uzun süre faydalanabilir. Hem çiftçimiz kazanmış olur hem de firmamız ve GÜNEKAB elektrik üreterek pay alabilir. GÜNEKAB olarak bu projeden %8,25 payımız var. GÜNEKAB’a ayrıca gelir elde etmiş olacağız.” diye konuştu.
“Avcılık yapmak riskli”
Metan gazından elektrik üretimi yapılan bölgede avcılık yapılmanın riskli olduğunu dile getiren Soran, şunları söyledi; “Balonun içerisinde 5 bin metre küp gaz bulunuyor. Avcılarımıza ve av sporu ile uğraşanlarımıza sesleniyorum; bu bölgede avcılık yapmak riskli. Balona gelebilecek bir mermi, balonun delinmesine ve metan gazının patlamasına sebep olabilir. Avcılık ile uğraşanlar ve derneklerin, bu konuda tedbirli olmaları gerekiyor. Bu konu ile ilgili derneklere resmi yazımız da olacak.”
“Bundan sonra ikinci projemiz, ayrıştırma tesisi olacak”
Sözlerinin son bölümünde, ikinci bir proje olarak ayrıştırma tesisi çalışmalarından bahseden Olcay Soran, sözlerini şöyle tamamladı; “Bundan sonra ikinci projemiz, ayrıştırma tesisi olacak. Yüklenici firmanın orasını tamamlaması için aldığı süre var. Süre sonunda ayrıştırma tesisi ile ikinci projemizi de gerçekleştirmiş olacağız. Burada iyi bir açılış yapmak isterdik. Ancak coronavirüs tedbirleri kapsamında böyle bir imkanımız yok. İleride şartlar uygun olursa güzel bir açılış gerçekleştirmek istiyoruz. Projede emeği geçenlere ve önceki başkanlarına da çok teşekkür ediyoruz.”